Zülal Kalkandelen / Müzik Yazıları

>Vitrindeki Abümler 5:

with 3 comments

>© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet/7 Şubat 2010

GIL SCOTT-HERON- I’M NEW HERE (XL Recordings)

“Rap’in Büyükbabası” olarak efsaneleşen Gil Scott-Heron, 16 yıl aradan sonra “I’m New Here” adlı muhteşem bir albümle geri döndü.

61 yaşındaki ünlü müzisyen, Amerika’nın 20. yüzyılda yetiştirdiği en önemli kültürel figürlerden biri; aynı zamanda sevilen bir şair ve yazar.

Devrim, eşitlik, adalet gibi sosyal ve politik konuları işleyen şiirlerini, blues, hip-hop ve soul ile bütünleştirdiği şarkılarıyla, kendisinden sonra gelen müzisyenleri derinden etkilemiş bir isim.

Politik rap’in kurucusu olarak görülen sanatçı, bu albümde de ilginç temalar üzerinde duruyor. Ama sesi o kadar çarpıcı ki, ilk anda sadece ona odaklanıyorsunuz.

İnsan sesinin bütün enstrümanlardan daha etkili olduğunu kanıtlayan seslerden birisi onunki. Madde bağımlılığı nedeniyle hapiste geçirdiği yılların da etkisiyle, artık daha çatallı çıkan ama daha olgunlaşmış bir ses…

28 dakikalık albümde 4 cover şarkı, 4 tane yeni şiir ve şarkı aralarında sanatçının çeşitli yorumları yer alıyor. Cover’lardan birisi, Smog adıyla bilinen Amerikalı müzisyen Bill Callahan’ın folk türündeki parçası “I’m New Here”.

Gil Scott-Heron, bu şarkıda “Ne kadar yanlış yaparsan yap, her zaman geriye dönebilirsin” derken, sanki kendi hayatına atıf yapıyor gibi…

XL Recordings’in kurucusu Richard Russell’ın prodüktörlüğü üstlendiği albümün en güzel şarkılarından birisi, Güney’de yaşamanın zevkini anlatan “New York Is Killing Me”.

Ancak insanı tam 12’den vuran şarkı, Robert Johnson cover’ı “Me and the Devil”. Tek kelimeyle kusursuz bir yorum. (Albümün tümünü şu adresten dinleyebilirsiniz:
http://gilscottheron.net )

“Me and the Devil” adlı şarkıya çekilen video klibi izlemenizi öneririm.
http://www.muzu.tv/player/getPlayer/a/k1egFZ3f3a/videotype=hq
Gil Scott on MUZU
(Yönetmenler Coodie & Chike ve Michael Sterling Eaton.) Klibi sonuna kadar izleyin. Şarkının bitiminde, Gil Scott-Heron’un okuduğu “Your Soul and Mine” adlı şiir yer alıyor.

Written by zülalk

07 Şubat 2010 19:46

3 Yanıt

Subscribe to comments with RSS.

  1. >Güzel bir yazı daha. Teşekkürler.

    alizafersapci

    07 Şubat 2010 at 20:12

  2. >Ben de size teşekkür ederim.

    Zülal Kalkandelen

    07 Şubat 2010 at 20:47

  3. >Gerçekten mükemmel bir albüm. Bilgi verdiğiniz için teşekkürler.Figen Candamar

    Anonymous

    11 Şubat 2010 at 19:25


Yorum bırakın